ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Hur länge sedan?  (läst 661 gånger)

2011-08-24, 18:09
läst 661 gånger

Utloggad Evert Strandell

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 71
  • Senast inloggad: 2018-11-28, 17:18
    • Visa profil
    • Backapojkarna.n.nu
Från i dag tills när, får jag ta med döda personer i ett släktträd utan att be om lov. Och vad gäller efter en skillsmässa? Vad räknas då som släkt. Och efter skillsmässan-vad gäller för barn enligt sekretesslagen?

2011-08-25, 02:56
Svar #1

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
Sekretess gäller enbart vad myndigheter lämnar ut för uppgifter utan prövning. Om något skett för mer än 70 år sedan görs ingen prövning, det lämnas ut helt fritt (som t.ex. kyrkböcker via Arkiv Digital eller Genline). Händelser som är yngre än 70 år lämnas ut, efter ansökan, om uppgiften inte kan vålla den det gäller avsevärt men. T.ex. så lämnas naturligtvis dödsdatum ut helt fritt för alla, men dödsorsak prövas - om dödsfallet skett som en följd av ett brott eller en sjukdom som t.ex. AIDS lämnas inte dödsorsaken ut.
 
Om Du har ett släktträd för Ditt eget privata nöje (eller för att sprida privat inom släkten) så kan Du i det ha precis vilka personer och uppgifter Du vill. Det finns inga regler.
 
Att däremot publicera uppgifter offentligt, t.ex. på Internet, är något helt annat. Grundregeln är att inget som kan göra att den uppgifterna gäller lider skada - eller att anhöriga gör det - får publiceras (om det inte är en tidning, med ansvarig utgivare). Omvänt, om ingen lider skada, så får det publiceras utan särskild tillåtelse av någon.
Däremot brukar det höra till vanlig normal artighet att fråga nu levande personer om de tycker att det är OK att publiceras. Många väljer att hur som helst publicera nu levande personer utan namn och kanske bara med födelseår, t.ex NN, f 1953. De allra flesta gör alltid så med barn under 18 år.
 
Någon som är ingift är man aldrig släkt med (om det nu inte är ett kusingifte eller så) och så länge det inte finns några barn måste det anses valfritt att ta med uppgifter om en ingift make/maka. Så snart det blir barn bör man dock ta med även ingifta eftersom de ju är far/mor till någon man är släkt med. Det är ingen skillnad om det blir skilsmässa; däremot bör man notera att vederbörande skilt sig, och gärna med datum. Själv noterar jag giftermål med = och skilsmässa med # (t.ex. = 04 jul 1955, # 19 okt 1956).
Barn är alltid barn, vare sig föräldrarna skilt sig eller inte - det finns inga särskilda regler om skilsmässobarn.
Det enda problemet med skilsmässor är att folk gifter om sig och skaffar nya barn; det kan då bli svårt att rent praktiskt få med alla, t.ex. om det skall presenteras i trädform. Men de flesta släktforskaprogram brukar kunna hantera flera giftermål, med barn i varje.
 
Ingela

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna