ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Det medeltida Sverige (Småland)  (läst 903 gånger)

2000-02-23, 16:14
läst 903 gånger

Utloggad Roger Axelsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 272
  • Senast inloggad: 2022-06-17, 15:30
    • Visa profil
Svar på Håkan Anderssons fråga ställd onsdag den 23 februari 2000 - 15.07 under Anbytarforum: Medeltiden: Norrland:
 
Den sammanställning och bearbetning av medeltida material som du efterlyser görs av projektet Det medeltida Sverige (DMS). Information finns på adress http://www.raa.se/u/dms/index.htm
 
mvh
Roger AJ
Roger Axelsson

2000-02-23, 17:04
Svar #1

Håkan Andersson

Hej Roger
 
Tack för ditt svar
 
 
Hälsningar  
 
 
Håkan

2000-02-24, 00:37
Svar #2

Utloggad Lars Nylander

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 627
  • Senast inloggad: 2023-07-08, 23:39
    • Visa profil
Jag fick den uppfattningen att Håkan efterfrågade det som diskuterats under medeltiden/Norrland, nämligen,  diplomatarier. Dessa finns för vissa landskap, men inte för Småland vad jag vet.  
 
Det riksomtäckande diplomatariet är  Diplmatarium Suecanum, som nu har nått 1374. Däri finns garanterat massor av brev rörandes Smålands medeltid, liksom hela Sveriges.  
 
Ett diplomatarium innehåller alla kända belägg och handlingar, i kronologisk ordning, och är upplagt så för varje brev: 1) brevhuvud med datum, ort och kronologiskt nummer, 2) regest (sammanfattning av brevet), 3) uppgifter om tidigare tryck och allehanda kommentarer, 4) brevtexten med utlösta abbreviaturer, 5) uppgifter om sigill, 6) noter.  
 
Det medeltida Sverige innehåller vad jag vet (jag är inte säker, DMS har inte nått mina trakter ännu) enbart ortnamnens stavning enligt medeltida handlingar och inte själva brevtexten.

2000-02-24, 10:33
Svar #3

Utloggad Roger Axelsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 272
  • Senast inloggad: 2022-06-17, 15:30
    • Visa profil
DMS är ett historiskt-geografiskt uppslagsverk som har andra utgångspunkter än diplomatarieutgivares. Om diplomatariets primära objekt är brevet och brevtexten så är DMS intresserade av gården, byn, socknen och häradet. Någon har kallat projektet 'ett medeltida fastighetsregister'.
Redovisningen utgår från Gustav I:s jordeböcker omkr 1540-60. Brukningsenheterna (gårdar, utjordar, ängar, kvarnar, fisken m m) redovisas byvis. De medeltida beläggen följer därefter i form av kortare notiser med avseende på jord och ägoförhållanden. Beträffande de medeltida beläggen utgår man från Ortnamnsarkivets samlingar i Uppsala. Kompletteringar av dessa utifrån eget arkivarbete sker tämligen frekvent. Dessutom redovisas numera även uppgifter av rent kulturhistoriskt värde ur annaler, krönikor och helgonberättelser, något som den klassiska diplomatarieutgivningen inte ägnar sig åt (undantaget t ex det trevligt oortodoxa 'Dalslands diplomatarium'). Försök görs dessutom att, där det går, knyta samman fornlämningar med skriftliga källor (se exempelvis senaste häftet DMS 4:4 s 227).
Om man vill veta 'allt' om ett geografiskt område under medeltiden så är, i de fall området är behandlat av DMS, dessa volymer den naturliga startpunkten. Vid behov kan man därefter gå vidare i det tryckta och otryckta källmaterial som redovisas där.
På DMS hemsida (för adress, se ovan) finns en bild på ett pergamentsbrev från 1425 (som även pryder Lars Nylanders hemsida) tillsammans med en moderniserad tolkning. Bifogar nedan en i all hast inscannad bildfil som visar början av den byredovisning där brevet återfinns (saxat ur DMS 4:4 s 89).
 
mvh
Roger AJ
 
Roger Axelsson

2000-03-03, 17:50
Svar #4

Håkan Andersson

Hej Roger och Lars
 
Första tanken var dock diplomatorier för Kalmar län/Småland. Även Rogers inlägg var av intresse för jag visste inte om att det fanns böcker av denna sort som Roger berättar om. Det är inte helt omöjligt att jag införskaffar ett sådant exemplar framgent för det är Södra Möre i Småland som är aktuellt och jag tror nog det finnes små guldkorn även i denna bok.
 
Frågan är dock hur man får tag på Diplomatarium Suecanum när den kommer ut och om den finnes ute. Lars skriver att man har nått fram till 1374. Det skulle vara intressant hur man tänker sig framtiden för Diplomatorium Sueanum, utgivning m.m. Medeltiden sträcker sig, om jag inte misstar mig, fram till 1500-talet.
 
Hälsningar
 
Håkan

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna