ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Leijonsköld  (läst 2671 gånger)

2004-05-16, 10:12
läst 2671 gånger

Johan Bergengren

Jag söker uppgifter om landshövdingen m m Augustin Leijonsköld. Jag vet vad som står om honom i Elgenstierna och har hittat spridda notiser på olika håll. Finns det någon anbytare som forskat på släkten Leijonsköld?

2004-05-16, 17:44
Svar #1

Utloggad Håkan Widell

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 504
  • Senast inloggad: 2017-06-17, 22:07
    • Visa profil
Har inte på släkten, men fadern Mårten omtalas ganska ingående i Svenskt biografiskt lexikon, vilket Du kanske redan noterat?
Mvh! Håkan

2004-06-10, 18:21
Svar #2

Utloggad Urban Bäckström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 173
  • Senast inloggad: 2010-07-14, 19:03
    • Visa profil
Hej Johan!
Här kommer några rader från en som också söker efter data om släkten Leijonsköld. Släkten dog (till namnet) ut 1833 resp 1845 då Mårten Gabriel Leijonsköld resp hans syster Johanna Lovisa avled. De bebodde och ägde det gamla säteriet Ingelsby i Kyrkefalla socken (Skarab). Min farfars mor föddes på Ingelsby 1853; hennes far, Janne Andersson (1809-1894) var i många år inspektor och arrendator på Ingelsby. I mitt föräldrahem finns en än idag matsalsskåpet från Ingelsby och en syssling till pappa har i sin ägo en vacker sekretär och stolar som en gång stått i gamle barons kammare på Ingelsby. Min far har också löjtnanten Mårten Wilhelm Leijonskölds kommenderkäpp mm. Det vi fortfarande har är delar av det arv som Janne Andersson fick när det gamla Ingelsby-hemmet splittrades 1856. På Nordiska Museet finns en del äldre gårdshandlingar från Ingelsby. Dessa papper donerades till museet redan för cirka hundra år sedan. I det gamla huset på Ingelsby fanns ännu för femtio år sedan mycket gammalt kvar - men allt förstördes när huset brann ner till grunden 1962. Jag har svaga minnen av interiören i det gamla huset, minns blodfläckarna i trappan...
Mvh
Urban Bäckström

2004-06-11, 13:54
Svar #3

Utloggad Urban Bäckström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 173
  • Senast inloggad: 2010-07-14, 19:03
    • Visa profil
Hej Johan igen!
Ja, det finns ju ganska mycket att samtala kring när det gäller Leijonsköldarna. Några av dem blev porträtterade men jag är osäker på var konterfejen finns idag. På Statens porträttarkiv finns dock fotografier av målningarna. Minns jag rätt är den Augustin Du efterfrågar förevigad i bild liksom hans bror Axel (1640-1712), farfar till den Mårten Wilhelm vars käpp (ett stadigt spanskrör) min far nu använder. De sista generationerna L ligger begravda i ett ännu bevarat gravkor invid Kyrkefalla kyrka. Enligt muntlig tradition skulle fröken Johanna Lovisa L ha gett min farfars morfar (Janne Andersson) rätten att också få sitt sista vilorum i detta gravkor men Janne valde att få bli begravd vid sidan av sin hustru, i den s k Rudersgraven på Kyrkefalla kyrkogård. Bland Kyrkefalla kyrkas inventarier finns än idag en vacker oblatask i silver som frk Leijonsköld skänkte till kyrkan omkr 1835.
I den relativt nyligen utgivna boken om Nils Bielke omnämns Axel Leijonsköld då och då. Axel L var officer vid Bielkes kavallerireg och herrarna umgicks uppenbarligen på ganska jämbördig fot. Kanske går det att hitta mer fakta om Axel L i Bielkes bevarade papper?
Mvh
Urban Bäckström

2004-06-11, 15:43
Svar #4

Utloggad Urban Bäckström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 173
  • Senast inloggad: 2010-07-14, 19:03
    • Visa profil
Hej igen Johan!
Och märliga saker hända! När jag surfar omkring på nätet runt namnet L hittar jag en länk till en antikhandel i Stockholm - som har en liten oljemålning av Mårten Gabriel Bengtsson Leijonsköld Oxenstierna! Han hette faktiskt så men var egentligen född bara Oxenstierna (1834). Han var son till den Bengt Oxenstierna som var huvudarvinge till Ingelsby när de gamla L:arna gått ur tiden. En av hans söner, Mårten Gabriel, fick på köpet också namnet L. Han var författare och åxå ganska habil amatörmålare, till yrket tullinspektor i Ängelholm och en sagolik berättare (han ljög ganska friskt). Som gammal gästade han nästan varje sommar sin gamla hembygd och bodde då hos min farfars morbror, kantor Carl Gustaf Andrén i Kyrkefalla. Baron Oxenstierna var mycket angelägen att få kalla kantorn sin frände, men det tyckte kantorn var genant.
Baron O:s kremerade kvarlevor finns i en liten urna i L:a gravkoret invid K kyrka. Och tavlan, som jag hittade på nätet, köpte jag bums.
Mvh
Urban

2004-06-11, 16:42
Svar #5

Michaël Lehman (Philippos)

Leijonsköld skall i detta fall inte uppfattas såsom ett släktnamn, utan som ett förnamn (om detta, se även här).

2004-06-12, 11:32
Svar #6

Johan Bergengren

Tack Urban Bäckström för dina uppgifter om släkten Leijonsköld. Egentligen är det inte denna släkt jag söker uppgifter om utan bara landshövdingen Augustin L, därför att min anfader George Bergengren var hans sekreterare, och jag vill veta mer om hans förehavanden i den rollen. Precis som jag läser vad jag kommer åt om generalguvernören i Riga Jakob Johan Hastfer, för att få veta vad densamme Georg hade för sig som hans sekreterare efter Augustins död.
Om Augustin har jag bl a funnit att han vid tiden för Karl XI:s bröllop på Skottorps slott i Halland ägde (och hade sitt landshövdingeresidens i) Skillinge gods vid Munka-Ljungby. Där övernattade den blivande drottningen på väg till Skottorp. Förmodligen fick därför landshövdingen vara med på bröllopet, där f ö också Hastfer som en av kungens närmaste vänner deltog.
Augustin dog i Stockholm men skall (flera år senare)ha begravts i Munka-Ljungby kyrka. Där finns en krypta, men vilka som ligger begravda där är det ingen som vet med säkerhet, eftersom den inte öppnats sedan 1931.

2004-06-14, 08:48
Svar #7

Utloggad Urban Bäckström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 173
  • Senast inloggad: 2010-07-14, 19:03
    • Visa profil
Hej Johan och Micha?l!
Jo, som Johan skriver så finns det flera grenar av släkten L men släkten är/var inte så stor. Det som föranledde mig att skriva ner ovanstående var Johans andra fråga: Finns det någon anbytare som forskat på släkten Leijonsköld?
Hittar Johan uppgifter om Augustin L så är jag nyfiken på dem också.
Och som Micha?l skriver så skall namnet L uppfattas som ett förnamn i fallet Mårten Gabriel Leijonsköld Oxenstierna - men MG själv uppfattade nog också namnet L som ett familjenamn som denna gren av släkten O fick i och med arvet av Ingelsby. Den lokala traditionen i Kyrkefalla talar alltid om författaren under namnet Leijonsköld Oxenstierna. Och sedan var Mårten Gabriels far släkt med de äkta Leijonsköldarna; Mårten Wilhelm L:s hustru var född Oxenstierna. Nåväl, allt det här är detaljer men det är trevligt att på denna webbplats få tala lite om Leijonsköldarna.
Mvh
Urban

2004-06-14, 09:56
Svar #8

Utloggad Urban Bäckström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 173
  • Senast inloggad: 2010-07-14, 19:03
    • Visa profil
Hej Johan!
Det slog mig att jag någonstans sett en uppgift om att Augustin Leijonsköld gjorde konkurs. Uppgiften finns inte med i Elgenstierna så jag måste ha läst det någon annanstans men tyvärr kan jag inte erinra mig var. Det troliga är att ev papper kring denna konkurs finns i Göta Hovrätts arkiv.
Mvh
Urban

2004-06-24, 16:42
Svar #9

Johan Bergengren

Hej Urban!
Jag har också sett en uppgift om att boet var konkursmässigt när han dog i Stockholm 1680. Det var därför arvingarna inte hade råd att ta hem kroppen för att begravas i Munka-Ljungby förrän flera år efteråt! Skillinge såldes då till de gamla ägarna släkten Krabbe men kunde köpas tillbaka av Leijonskölds ättlingar 1669. Hans änka dog där 1717 och då såldes godset igen.
 
Leijonsköld ägde många slott, bl a Rössjöholm inte långt från Skillinge. Kanske hade han också betalat för sina landshövdingetjänster -- det gick ju till så förr i världen - detta som tänkbara förklaringar till hans obestånd.
 
Möjligen finns ett svar på frågan i Landsarkivet i Lund. Där förvaras nämligen det arkiv som hans förvaltare Anders Klein lämnat efter sig, han skötte nämligen även landshövdingens privata räkenskaper. Tyvärr saknas delar av det material som enligt innehållsförteckningen skall finnas där. Där finns också Skillinges godsarkiv, men inte heller det är komplett. Mer uppgifter finns på www.algonet.se, där man kan klicka sig vidare till skånska slott och herresäten och sedan till Skillinge.

2004-06-24, 18:13
Svar #10

Utloggad Urban Bäckström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 173
  • Senast inloggad: 2010-07-14, 19:03
    • Visa profil
Hej Johan!
Tack för de intressanta uppgifterna. Som tur är var det ju en och annan som gjorde konkurs även i gamla tider och de lämnade i regel ganska mycket papper efter sig, typ Augustin Leijonsköld. Tack också för upplysningen att Landsarkivet i Lund har papper som berör L; det visste jag inte. När jag blir pensionär hoppas jag kunna fördjupa mig i den leijonsköldska historien - men till dess är det tack och lov ännu ett antal år...
Mvh
Urban

2007-07-10, 14:48
Svar #11

Anders Eriksson

Hej Leijonsköldsforskare!
Söker själv uppgifter om Augustin Leijonsköld och hans ättlingar. För min del är det för att jag söker uppgifter om Godset Rössjöholm som han också ägde. Att han avled i Stockholm och först flera år senare visste jag. Vet också lite om hustrun, sedermera änkan Barbara Sibylla von Filseck. Det talas hela tiden om hans arvingar i de uppgifter jag funnit om släkten. Men ingenstans kan jag finna någon uppgift om paret Augustin och Barbara hade några barn, eller i sådant fall var och när de var födda. Är det någon här på forumet som vet något om detta? I sådant fall tar jag gärna mot uppgifter. Även om de nu inte skulle fått några barn, är det någon som vet vilka eller vilka som ärvde efter familjen när Barbara avled. Efter vad jag har läst skulle det konkursmässiga dödsboet med Leijonskölds arvingar varit tvungna att sälja av godsen efterhand. Jag söker alltså svar på vilka dessa arvingar var.
Mvh Anders!

2007-07-11, 11:49
Svar #12

Utloggad Benny Borgstrand

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 989
  • Senast inloggad: 2011-10-26, 10:57
    • Visa profil
Hej Anders,
 
Här kommer lite information.
 
Om det är Augustin f 1634 och död 1682, gift med Barbara Veronika Sibilla Moser von Filseck, d 1700-11-22, så hade dom följande barn.
 
Charlotta Sibilla, d 1676
 
Carl Fredrik d 1706
 
Gustaf, död ung
 
Eleonora Lovisa, död ung
 
Christina Juliana, begraven 1725
 
Källa: Riddarhusets stamtavlor 2002

2007-07-12, 16:09
Svar #13

Anders Eriksson

Tack Benny för uppgifterna om Augustin med ättlingar.
Mvh Anders!

2009-07-06, 15:08
Svar #14

Utloggad Frank Engelbrektsson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 5
  • Senast inloggad: 2010-12-09, 10:05
    • Visa profil
Hej Urban!
 
Den tavla som du inhandlade på nätet är jag nyfiken på. Vad jag förstår så är den skapad av Mårten Gabriel Lejonsköld Oxenstierna.  
Det jag så gärna vill veta är, motiv och årtal.
Vet du eller någon annan om det finns något kvar av Ingelsby.
 
Hälsningar Frank Engelbrektsson

2015-01-31, 20:10
Svar #15

Utloggad Magnus Lindskog

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2711
  • Senast inloggad: 2024-03-24, 17:42
  • Magnus Lindskog (Kvm)
    • Visa profil
Specification uppå de H:r Öfwer= och UnderOfficerare, som ähro ifrån Ziberien ankomna till Muskov d 31 Januarij A:o 1723./
...
Lieutnant Carl Leijonschiöld födder i Stockholm. Fången wijd Nijpern. Hustru Catarina von Francken födder i Riga.
eine magd gebohren in Finlandh gefangen dort.
 
Källa: Diplomatica Muscovitica, Kommissionssekreteraren Thomas Knipercrona (d.y.) 143 (1721-1723) Bild 1490 (AID: v323656.b1490)
 
EÄ: TAB. 7.
Carl (son av Axel, Tab. 5). Förare vid livdragonregementet 1700. Fältväbel vid livdragonregementet. Kornett 1704-04-23. Konfirmationsfullmakt 1704-08-09. Löjtnant 1708-03-04. Kaptens karaktär 1722-06-26. Majors karaktär 1723-10-31. Död 1724-10-00 [KrAB]. Han blev fången vid Poltava och förd till Tobolsk, där han måste kvarstanna till fredsslutet. Gift med Catharina Franck i hennes 1:a gifte (gift 2:o efter kungligt tillstånd 1729-04-30 med överstelöjtnanten Anders Rath), död 1771-03-12 i Åbo, död 1766-09-14.
Barn:
Sigrid Hedvig, död ogift.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna