ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Folkvid i Faldinge  (läst 771 gånger)

2006-01-06, 12:30
läst 771 gånger

Utloggad Kaj Janzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1293
  • Senast inloggad: 2022-01-14, 10:41
    • Visa profil
    • www.medeltiden.st
I en annan diskussion här har Bengt Bergström hävdat att de fyra första i SMP (häfte 6, sp 103 f) redovisade bärarna av namnet Folkvid i själva verket är en och samma person. Bergström uttrycker saken tämligen kategoriskt: han ”har visat” att så är fallet. Eftersom redovisningarna i SMP sällan, om någonsin, ifrågasatts i så stor omfattning kan det vara lämpligt at granska Bergströms bevisföring närmare.
 
I sitt inlägg 03 januari 2006, kl 02.01 hävdar Bergström att kyrkoherden Folkvid i Rogslösa (n 1294-1301) flyttat till Faldinge och att han efter denna flyttning bl a förekommer som vittne med ”sin släkting Torkel Andersson i Normlösa”.  
 
Jag har redan i diskussionen Herr Torkel, prost i Normlösa påvisat att varken herr Torkels förmenta patronymikon eller den angivna släktskapen kan styrkas med uppgifter i de två brev Bergström hänvisar till. Vad gäller flyttningen räcker det med konstaterandet att om lekmannen Folkvid i Faldinge (tidigast nämnd 8/9 1301) varit prästvigd och uppnått kyrkoherdestatus hade han utan tvekan titulerats ”dominus”. Vidare är det rimligt att den Folkvid som nämns med denna titel i linköpingsbiskopen Lars testamente 25/11 1301 (obs datum) är just kyrkoherden i Rogslösa, vilket SMP:s utgivare också antagit.
 
Bergström menar vidare att han ”via Torkel Andersson” har visat att Folkvid i Faldinge också är identisk med den i Sigge Guttormsons testamente 1283 [DS 762] nämnde Folkvid. Mot detta kan samma anmärkning riktas som jag redan gjort i föregående stycke. Inte heller i Sigges testamente kan man finna någon Torkel Andersson. Detta patronymikon förefaller alltså vara gripet ur luften av Bergström och det är följaktligen anmärkningsvärt att han infogar det i bevisföringen gällande identiteten för en person som han inte kunnat visa vara släkt med någon Torkel Andersson och faktiskt inte med någon  Torkel överhuvudtaget.
 
Herr Folkvid i Rogslösa verkar enligt Bergström ha varit en flitig flyttare. Han förmenas nämligen också vara identisk med det endast 1318 på tinget i Enhälja (Trögds hd i Uppland) nämnda fastevittnet Folkvid [DS 2138]. Av sammanhanget att döma är denne Folkvid en helt ordinär faste, d v s en i häradet bosatt bonde. Det finns inget i brevet som skulle kunna ge anledning att misstänka något annat.
 
Sammanfattningsvis: det har i Bergströms inlägg inte framkommit något substantiellt som skulle rubba SMP:s redovisning gällande de fyra Folkvidarna. Det finns givetvis en liten möjlighet att de i Sigge Guttormsons testamente nämnda Torkel och Folkvid är identiska med prosten i Normlösa och Folkvid i Faldinge (eller herr Folkvid i Rogslösa). Av ovan anförda skäl är det således teoretiskt möjligt att antalet Folkvid kan skäras ner från fyra till tre. Tillräckliga bevis för detta har dock inte Bergström eller någon annan kunnat presentera.
 
För att slutligen anknyta till det stycke Bergström abslutar med ”VSB” så har jag här isolerat frågan om Folkvid av Faldinge. För att få en bättre överblick kan man även läsa mina motsvarande inlägg i diskussionen om herr Torkel och den om Katarina av Steninge.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna