ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Bondeuppror  (läst 833 gånger)

2009-05-11, 12:23
läst 833 gånger

Björn Eriksson

Hej!
I början an 1430-talet hade frälsemannen Engelbrekt Engelbrektsson utsetts till talesman för folket i Bergslagen för att få kung Erik att avskeda fogden i Västerås, Jens Eriksen. Engelbrekt träffade kungen vintern 1432 men han hänvisade klagomålen till riksrådet som i sin tur fann klagomålen befogade.
 
När inget hände tågade en stor skara till Västerås på hösten 1432 men riksrådet inskred som medlare. På våren 1433 var läget oförändrat och protesterna övergick i våldsaktioner, bland annat intogs borgen Borganäs vid nuvarande Borlänge. Dalkarlarna tågade till Västerås och började belägra fogdens borg. Riksrådet avskedade nu fogden och ersatte honom med Hans von Eberstein.
 
Dalkarlarna var dock inte nöjda utan ville att fogden skulle ställas inför rätta. Protesterna fortsatte följande år och i juni 1434 brändes Borganäs och Köpingshus och Västerås intogs av dalkarlar och västmanlänningar. Åtskilliga stormän ställde sig bakom upproret som spreds över hela landet. Under sommaren inleddes en belägring av Stockholm. Tillsammans med fogdarna på Örebro slott och Nyköpingshus kom man överens om att de skulle överlämna slotten om det inte fått undsättning efter sex veckor. Engelbrekt och hans trupper fortsatte mot Östergötland och träffade en grupp stormän i Vadstena som ställde sig bakom upproret.  
 
En styrka under ledning av väpnaren Herman Berman intog Rumlaborg vid Huskvarna, Trollaborg söder om Värnamo samt Piksborg vid sjön Bolmen väster om Ljungby. Engelbrekt och hans trupper fortsatte till Örebro slott där kungens fogde överlämnade slottet mot en summa pengar. Andra styrkor fortsatte till Värmland och Dalsland där Amneholm, Edsholm och Dalaborg erövrades. Engelbrekt och hans styrkor fortsatte söder ut mot Västergötland där Opensten och sedan Öresten erövrades och brändes.
 
Engelbrekt fortsatte med sina styrkor in i Danmark. Fogden på Varbergs slott, Axel Pedersson överlät slottslänet till Engelbrekts styrkor. Fogden på Falkenbergs slott, Åke Axelsson satte slottet i brand och evakuerade det sedan sjövägen. I Halmstad slöt Engelbrekt ett avtal om vapenvila innan han och hans styrkor återvände.
 
Upprorshären intog och brände ett stort antal borgar. Stormännen kallade till ett möte i Vadstena. Efter en viss tvekan anslöt de sig till bonderesningen. Engelbrekt sägs ha hotat att kasta ut de tveksamma till de utanför väntande bondehoparna. Böndernas politiska inflytande ökade markant vid denna tid. Engelbrekt utsågs till svensk rikshövitsman på ett riksmöte i Arboga 1435
 
Engelbrekt dödades 1436 med ett yxhugg från en av sina fiender och folkresningen förlorade därmed sin samlande gestalt. Men ilskan mot Erik av Pommern var så stor att han snart förlorade tronen inte bara i Sverige utan i alla de tre nordiska länderna.  
 
Engelbrekt har gått till historien som svensk frihetshjälte.
 
Engelbrekt Engelbrektsson var troligen född på 1390-talet i Ingolsbenning utanför Norberg.  
 
Han mördades enligt vissa källor den 4 maj 1436 drygt 40 år gammal av en svensk storman, Måns Bengtsson.  
 
Finns det någon som känner till om Engelbrekt var gift eller hade några syskon eller vem hans far och mor var?  
 
Med vänlig hälsning  
Björn
 
(Meddelandet ändrat av Ramnas50 2009-05-11 12:41)

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna